19.2.2010
Nadzorovano, počasno dihanje lahko olajša bolečine, pravijo ameriški raziskovalci. To je še posebej pomembna ugotovitev za ljudi, ki trpijo za kroničnimi bolečinami. Pacienti s fibromialgijo so poročali o manjših bolečinah, kadar so dihali počasneje, razen v primeru, ko so bili žalostni ali so razmišljali negativno. Raziskava je ponudila razlago za predhodna opažanja, da uzaveščena Zen meditacija blagodejno vpliva na bolečino in da...
več »

18.2.2010
Karkoli že menite o samozadovoljevanju, tako ljudje kot drugi sesalci to počnemo zato, ker nam prija. Ljudje smo edina vrsta sesalcev, ki se pri tem obremenjuje z moralo, etiko in tabuji glede spolnih praks, namenjenih zgolj potešitvi. Samozadovoljevanja se torej ni potrebno sramovati. Masturbiramo lahko tudi v dvoje, s partnerjem istega ali nasprotnega spola.
več »

17.2.2010
Spletni sistem za zdravljenje panične motnje in težav z anksioznostjo, ki kombinira  biofeedback terapijo s spletno tehnologijo, se je izkazal za obetavnega. Azijski raziskovalci menijo, da bi lahko tovrstne oblike zdravljenja spremenile zdravstveno industrijo. V času, ko nam življenje narekuje vse hitrejši ritem, so tudi anksiozne motnje vse bolj prisotne.
več »

16.2.2010
V Ameriki je vsako leto poškodovanih ogromno hrtov, ki dirkajo v popularnih pasjih dirkah. Več kot 700 naj bi se jih poškodovalo med dirkanjem, preko tisoč psom pa naj bi dirkanje onemogočile poškodbe ali bolezni. Poškodbe psov so na dirkališčih menda na dnevnem redu, pravijo v društvih ljubiteljev hrtov. Najpogostejše poškodbe so zlomi gležnjev, izpahnjeni udi, počene lobanje in poškodbe hrbtenice.
več »

15.2.2010
Nogomet in kognitivna-vedenjska terapija učinkovito pomagata premagovati simptome depresije pri mladih moških, je pokazal poseben pilotski program. Mladi moški namreč najredkeje poiščejo pomoč za duševne težave, čeprav sodijo v eno izmed najbolj tveganih skupin. Britanski psihologi so zasnovali program, v katerem so sodelovali 104 mladi moški med 18 in 40 letom starosti.
več »

12.2.2010
Britanski psihologi poskušajo ugotoviti vzroke za duševne težave pri otrocih in prepoznati razvojne »niše«, ki nudijo najboljše možnosti za zgodnje ukrepanje. Z raziskavo bodo pet let proučevali 250 otrok, starih med 8 in 14 let, ter njihove matere. Na podlagi njihovih poročanj bodo lahko razumeli različne vrste stresa, ki so jim podvrženi otroci na poti v adolescenco ter dejavnike, ki napovedujejo tveganje.
več »

11.2.2010
V uničujočem potresu na Haitiju so hudo škodo utrpele tudi številne živali. Na pomoč jim prihaja skupina za zaščito živali, imenovana tudi Koalicija za pomoč živalim na Haitiju (the Animal Relief Coalition for Haiti – ARCH). V času humanitarne krize na Haitiju, ko je večina mednarodne pomoči usmerjena k prizadetemu prebivalstvu, je potrebno poskrbeti tudi za številne ranjene živali.
več »

10.2.2010
Nove raziskave nakazujejo, da je kronična nespečnost povezana s pomanjšano prostornino določenih področij v možganih Kronične in zelo stresne situacije, ki nastopijo denimo pri depresiji ali post-travmatski stresni motnji, so povezane z manjšo prostornino področij v možgani, občutljivih za stres. Taki področji sta denimo cingulatni korteks ter hipokampus, ki vpliva na spomin.
več »

9.2.2010
Odgovor je: bore malo. Naslovi, ki so polnili britanske časopisne rubrike, so toplo vodo odkrivali s spoznanji, kot so: Mladi gledajo pornografijo že pred 18. letom; Večkratni splavi pri mladih ženskah; Neplodnost in spolna disfunkcija sta povezani s stresom; Tudi starejše ženske uživajo v spolnosti; Telesna teža je pri najstnikih povezana s tveganimi spolnimi vedenji ipd.
več »

8.2.2010
Depresija v času nosečnosti je zaskrbljujoča, saj negativno vpliva tako na mater, plod ter njuno družino, pravijo raziskovalci.  Približno 10 % nosečih žensk trpi za hudo depresivno motnjo, skoraj 20 % pa jih občuti poslabšanje simptomov v času nosečnosti. Te številke so primerljive z odstotki žensk, ki niso noseče ali ki so pravkar rodile, vendar je o depresiji med nosečnostjo iz očitnih razlogov narejenih veliko manj raziskav.
več »

Stran 12 3 4 7