Na kratko o samozadovoljevanju
18.2.2010

Karkoli že menite o samozadovoljevanju, tako ljudje kot drugi sesalci to počnemo zato, ker nam prija. Ljudje smo edina vrsta sesalcev, ki se pri tem obremenjuje z moralo, etiko in tabuji glede spolnih praks, namenjenih zgolj potešitvi.

Samozadovoljevanja se torej ni potrebno sramovati. Masturbiramo lahko tudi v dvoje, s partnerjem istega ali nasprotnega spola. V preteklosti so samozadovoljevanje obsojali, saj so ga povezovali s pohoto in z zlobo. Da bi ga preprečili, so predvsem mlade mučili na zelo pretanjene načine. Dekleta so morala nositi deviške pasove ali rokavice z železnimi ostružki, fantom pa so namestili napravo, zaradi katere je bila erekcija boleča. Posledično so se ljudje sramovali svojih teles in spolnega nagona, kadar so imeli »grešne« misli, pa so občutili močan občutek krivde, ki mnoge pesti še danes.

Drugi mit, ki je krožil o samozadovoljevanju, pa je, da je to početje lahko škodljivo za zdravje. Tega je medicina že davno ovrgla, poleg tega pa je poudarila, da lahko samozadovoljevanje sprosti spolno napetost in pomaga v trenutkih, ko naletimo na težave v spolnem življenju s partnerjem.

Dolgo je veljalo, da ženske ne masturbirajo. Šele v 20. stoletju in odmevnimi raziskavami Alfreda Kinseya ter Mastersa in Johnsonove je postalo jasno, da se samozadovoljuje več kot 90 % moških in okrog 70 % žensk. Masturbirajo tako mlajši kot starejši ljudje, čeprav  pri večini potreba po samozadovoljevanju z leti upade.

Povzeto po članku Melisse Bee

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!