Z nogometom nad depresijo
15.2.2010

Nogomet in kognitivna-vedenjska terapija učinkovito pomagata premagovati simptome depresije pri mladih moških, je pokazal poseben pilotski program. Mladi moški namreč najredkeje poiščejo pomoč za duševne težave, čeprav sodijo v eno izmed najbolj tveganih skupin.

Britanski psihologi so zasnovali program, v katerem so sodelovali 104 mladi moški med 18 in 40 letom starosti. Razdelili so jih v tri skupine: prvi so izvajali individualne vaje, drugi pa so igrali nogomet in hkrati prejemali kognitivno-vedenjsko terapijo. Tretja, kontrolna skupina, ni telovadila. Skupina, ki je igrala nogomet, je imela možnost nova znanja iz športa uporabiti v vsakodnevnem življenju (reševanje problemov, komuniciranje, zastavljanje ciljev).

Raziskovalci so ugotovili, da so sodelujoči, ki so telovadili, poročali o bistveno manj izrazitih simptomih depresije. Pravzaprav so se raziskave lotili zato, da bi ljudi ozaveščali o težavah v duševnem zdravju. Nogomet, ki je izredno priljubljen šport, je tako odlično služil namenu. V prihodnosti načrtujejo še več raziskav, s katerimi bodo odkrivali prednosti skupnostne intervencije pri mladih moških, s prepletanjem športa in kognitivno-vedenjske terapije.

Vir: Sciencedaily

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!