Zdravljenje panične motnje s pomočjo spleta
17.2.2010

Spletni sistem za zdravljenje panične motnje in težav z anksioznostjo, ki kombinira  biofeedback terapijo s spletno tehnologijo, se je izkazal za obetavnega. Azijski raziskovalci menijo, da bi lahko tovrstne oblike zdravljenja spremenile zdravstveno industrijo.

V času, ko nam življenje narekuje vse hitrejši ritem, so tudi anksiozne motnje vse bolj prisotne. Panična motnja je za mnoge ljudi kronična bolezen, ki lahko močno vpliva na vsakdanje življenje, včasih tako zelo, da se znajdejo na urgenci.

Skupina raziskovalcev je povezala brezžični naprstnik – napravo, ki meri temperaturo kože – s spletnim sistemom, preko katerega pacienti lahko komunicirajo z zdravniškim osebjem. Pacienti lahko postavljajo vprašanja, si nalagajo informacije in vnašajo svoja opažanja o počutju v posebno bazo. Raziskovalci menijo, da termometer dokaj nazorno kaže na čustveno stanje pacienta. Pacienti nato izvajajo vaje za umiritev in sproščanje, kar je razvidno tudi pri spremembi temperature kože (to lahko opazujeta tako pacient kot zdravnik, ki je pacientu dodeljen).

Sistem so v pilotski raziskavi testirali na desetih pacientih, katerih stanje se je izboljšalo. Zaradi znanja o tehnikah sproščanja so si lahko pomagali ob paničnih napadih, zmanjšali njihovo število in olajšali simptome.

Vir: Sciencedaily

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!