Manj spanca = manj možganov?
10.2.2010

Nove raziskave nakazujejo, da je kronična nespečnost povezana s pomanjšano prostornino določenih področij v možganih
Kronične in zelo stresne situacije, ki nastopijo denimo pri depresiji ali post-travmatski stresni motnji, so povezane z manjšo prostornino področij v možgani, občutljivih za stres. Taki področji sta denimo cingulatni korteks ter hipokampus, ki vpliva na spomin.

V raziskavi so preučevali ljudi s kronično nespečnostjo, ki so bili sicer zdravi. Ugotovili so, da imajo manjšo prostornino sive možganovine v levem orbitofrontalnem korteksu, kar je bilo močno povezano z resnostjo nespečnosti. Resnejši kot so bili simptomi pacientov, manj sive možganovine so imeli. To področje možganov med drugim vpliva na ocenjevanje prijetnosti dražljajev, zaradi česar naj bi imeli nespečniki težave s prepoznavanjem prijetnosti spanja.

Raziskovalci omenjajo, da je nespečnost skupna malone vsem psihiatričnim stanjem, povezanim z zmanjšano prostornino možganov oziroma tistim, pri katerih pacienti so pacienti pod velikim stresom. Tovrstne ugotovitve namigujejo še, da je tudi nespečnost potrebno resno obravnavati in jo zdraviti.

Vir: Sciencedaily

 

Zbirka za telebane - znirka za znanje!