Akupunktura uspešna pri odpravljanju depresije med nosečnostjo
8.2.2010

Depresija v času nosečnosti je zaskrbljujoča, saj negativno vpliva tako na mater, plod ter njuno družino, pravijo raziskovalci.  Približno 10 % nosečih žensk trpi za hudo depresivno motnjo, skoraj 20 % pa jih občuti poslabšanje simptomov v času nosečnosti. Te številke so primerljive z odstotki žensk, ki niso noseče ali ki so pravkar rodile, vendar je o depresiji med nosečnostjo iz očitnih razlogov narejenih veliko manj raziskav.

Depresija je v času nosečnosti še posebej težka za žensko, saj je potrebno pri jemanju antidepresivov upoštevati tudi otroka. Mnoge se zato odpovedo jemanju zdravil. V raziskavi o vplivu akupunkture je sodelovalo 150 nosečih žensk z depresijo, ki so jih razdelili v tri skupine. Ena je osem tednov prejemala terapije z akupunkturo, posebej zasnovane za zdravljenje depresije, kontrolni skupini pa sta prejemali kontrolno akupunkturo in masažo.

Rezultati so pokazali, da so ženske, ki so prejemale terapije akupunkture, zasnovano za zadravljenje depresije, občutile bistveno večje olajšanje simptomov v primerjavi s kontrolnima skupinama. Ti rezultati so zelo spodbudni, saj bi lahko predstavljali dobro možnost zdravljenja depresije pri nosečnicah, pravijo raziskovalci.

Vir: Sciencedaily

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!