5.2.2010
Antidepresivi naj bi najbolj koristili osebam z resnimi simptomi depresije in manj osebam z blagimi simptomi. Raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi v Pensilvaniji, je zajela 718 pacientov z različnimi simptomi depresije. Sodeč po raziskavi, antidepresivi v primerjavi s placebom niso prinesli prav velike koristi osebam z blagimi simptomim depresije, zelo dobro pa so se odrezali pri ljudeh z zelo resnimi simptomi.
več »

3.2.2010
Pri ljudeh z migrenami je večja verjetnost, da so v otroštvu trpeli zaradi duševnih zlorab ali bili žrtve zanemarjanja, kažejo raziskave. Prav tako naj bi se pri ljudeh z migreno, ki so doživeli zlorabe v otroštvu, pogosteje pojavljale tudi druge bolečine. V ameriški raziskavi, pri kateri so merili povezanost med zlorabami v otroštvu in doživljanjem migrene pozneje v življenju, je sodelovalo 1348 pacientov z migreno.
več »

2.2.2010
Kako ženska ve, da je doživela orgazem? Najlaže je reči, »ne moreš zgrešiti!« To sicer drži, vendar tak odgovor nič ne pomaga tistim, ki orgazma še niso doživele. Tipični telesni orgazem se začne s poželenjem in vzburjenjem, pri čemer kri navre v ženska spolovila. Sramne ustnice nabreknejo, ščegetavček pa se poveča in otrdi. Prav slednji je pri večini žensk tisti vir užitka, ki nazadnje pripelje tudi do orgazma.
več »

1.2.2010
Najstniki, ki se odpravljajo spat bolj zgodaj od vrstnikov, imajo manjše tveganje za depresijo in samomorilne misli. Raziskovalci menijo, da s tem podaljšajo čas spanja in se dobro naspijo, kar jih lahko ščiti proti depresiji. Mladostniki, ki so odhajali spat okrog polnoči ali še pozneje, so imeli kar 24 odstotkov več možnosti za depresijo in 20 odstotkov več možnosti za samomorilne misli od vrstnikov, ki so se v posteljo odpravili...
več »

29.1.2010
Zaskrbljenost zaradi videza, udeležba pri številnih izvenšolskih aktivnostih in pogosta prepuščenost samim sebi so najpogostejši vzroki za stres pri otrocih. Na Univerzi v Malagi so raziskovalci poskušali prepoznati najpogostejše vzroke, ki vodijo v stres pri otrocih. Na podlagi ugotovitev so želeli sestaviti učinkovito metodo za odkrivanje stresa. Med najpogostejšimi vzroki stresa so se znašli prepuščenost samim sebi,...
več »

28.1.2010
Z mrzlimi dnevi in temperaturami okrog ledišča se tudi običajni sprehodi in igranje na prostem lahko spremenijo v tveganje za zdravje naših psov. Posebej nevarni so zaledeneli ribniki ali jezera, kjer led ni dovolj debel, da bi zdržal pod težo psa. Nesreče, pri katerih se psom udre na ledu in jih pogoltne ledena voda, so pozimi dokaj pogoste. Psi se pri tem lahko močno podhladijo ali celo utonejo, opozarjajo veterinarji.
več »

27.1.2010
Osebe z bipolarno motnjo naj bi imele manjše tveganje za ponovitev bolezni, če sočasno jemljejo litij in natrijev valproat, kot če jemljejo samo slednjega, pravijo raziskovalci z Univerze Oxford. Natrijev valproat še posebej v Severni Ameriki vse pogosteje predpisujejo pri dolgoročnem zdravljenju bipolarne motnje, medtem ko se predpisovanje litija nekoliko opušča.
več »

26.1.2010

25.1.2010
Radio valovi so ohranili spomin in celo pomagali izboljšati simptome Alzheimerjeve bolezni pri miših, je pokazala nedavna ameriška raziskava. Raziskovalci menijo, da bi lahko podobne učinke dosegli tudi pri ljudeh! Raziskava je zanesla dvome v gnezdo trditev, da dolgoročna izpostavljenost sevanju mobilnih telefonov vodi v tumorje na možganih. Presenečeni raziskovalci s Floridskega Centra za raziskovanje Alzheimerjeve bolezni so med...
več »

22.1.2010
Dve možganska predela se ne zmoreta ustrezno povezati pri otrocih z ADHD, ko ti poskušajo izvajati nalogo, ki meri pozornost, pravijo raziskovalci s Centra za um in možgane na Univerzi v Kaliforniji. Prvič so uspeli dokazati, da pri otrocih z ADHD pride do nepovezanosti med dvema možganskima predeloma. Raziskovalci so pri otrocih merili električne ritme možganov, posebej alfa ritme.
več »

Stran 1 23 4 5 7