Psihologi v boju proti otroski depresiji
12.2.2010

Britanski psihologi poskušajo ugotoviti vzroke za duševne težave pri otrocih in prepoznati razvojne »niše«, ki nudijo najboljše možnosti za zgodnje ukrepanje.

Z raziskavo bodo pet let proučevali 250 otrok, starih med 8 in 14 let, ter njihove matere. Na podlagi njihovih poročanj bodo lahko razumeli različne vrste stresa, ki so jim podvrženi otroci na poti v adolescenco ter dejavnike, ki napovedujejo tveganje. Navadno imajo ljudje večje tveganje za depresijo, če se jim zgodi kaj hudega. Raziskovalci bi radi ugotovili, kako ljudje razmišljajo o rečeh, ki se jim zgodijo v življenju, saj bi na podlagi tega lahko prepoznali mehanizme tveganja za depresijo. Vsakdo namreč dogodke procesira nekoliko drugače.

Raziskovalci želijo ugotoviti še, kdaj otroci oblikujejo svoje vzorce razmišljanja o rečeh in če na to morda vplivajo negativne izkušnje v otroštvu. Pri tem bodo upoštevali tudi genetske dejavnike. Raziskava bo, tako upajo, zelo pomembna za odkrivanje morebitnih vzrokov depresije pri otrocih: zanjo namreč zboli 1 od 36 otrok oziroma 1 od 18 najstnikov.

Vir: Medicalnewstoday

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!