O telebanih

Telebani, naredimo stvari preproste.

Legendarna zbirka zabavnih referenčnih priročnikov

O telebanih po telebansko

Od računalništva in multimedijskih igrač, do marketinga, seksa, premagovanja anksioznosti in naprej.

Vse od leta 1991 so knjige za telebane več milijonom bralcev po vsem svetu pomagale narediti stvari preproste, in sicer na več kot 1.300 tematskih področjih.

Knjige za telebane so postale nepogrešljiv sopotnik, pa naj gre za osebno ali poslovno rabo. Te knjige niso navadni priročniki: poleg tega, da so informativne in zanesljive, so tudi zabavne!

Zbirka nastaja izpod rok mednarodno priznanih strokovnjakov s posameznih področij, ki imajo pogosto profesorsko prakso, vodijo uspešna podjetja, so sami podjetniki ali vse hkrati.

Zbirka Dummies v izvirniku nastaja v založbi John Wiley & Sons, ki slovi po svojih izobraževalnih in referenčnih knjigah.

Zakaj sploh znanje?

Človek, ki obvladuje svoj svet, ve kako stvari delujejo in kako se stvari naredi. To je človek, ki ne bere priročnikov, ker jih je očitno že vse prebral J Takega človeka po vsej verjetnosti sploh ni, ker se na svetu dogaja preveč novosti, da bi lahko ves čas sledil vsem. Podobno je tudi z ljudmi: že majhna sprememba v življenju lahko pomeni, da nas bo začelo zanimati povsem novo področje, o katerem ne vemo praktično nič.

Znanje je 'jezik' za soočanje s spremembami in novostmi. Če me nekaj zanima ali bi nekaj rad naredil, iščem vir informacij. Iščem znanje.

Lahko grem v šolo, študirat, se vpišem na tečaj, sprašujem prijatelje, guglam, pregledujem video posnetke, prelistavam PDF-je… in porabim ogromno časa, da vse pridobljene informacije zložim v nek red ter izberem potem tiste, ki se zdijo avtentične in uporabne.

Ko konzumiram informacije, se mi začnejo odpirati nova in nova vprašanja ter zagate, kako stvari narediti tudi sam.

Na sceno uletijo priročniki

Nekdo, ki se z neko temo ukvarja že leta (navadno pa kar celo življenje), je vse to iskanje, preverjanje, sortiranje, uporabljanje itn. že opravil pred vami. Za vas. Govoril s strokovnjaki, obiskoval tečaje in seminarje, posvete in konference (da o simpozijih sploh ne govorimo!), prebiral knjige, študiral, pisal članke, diskutiral, preizkušal, testiral, razlagal drugim, se soočal z izjemami,…

… in navsezadnje napisal o vsem knjigo, ki začetniku razjasni pojme in ga v najkrajšem času pripelje do odgovorov na vprašanja in ga usmerja k uporabi novega znanja.

Navdih '87: rojstvo telebanov

V drugi polovici 80ih so se povsod pojavljale nove tehnologije. Računalniški priročniki so bili dolgočasni in težko razumljivi. Obupan uporabnik, ki o računalnikih ni vedel ničesar, je v računalniški trgovini iskal preprosto knjigo, nekaj osnovnega o zapletenem operacijskem sistemu DOS. Rekel je: »Potreboval bi nekaj takega, kot je DOS za telebane.« Vedeli smo, da ta uporabnik ni osamljen, in odločili smo se, da nekaj naredimo.

Izdali smo knjigo »DOS za telebane«, ki je izšla leta 1991. Začeli smo zgodbo o uspehu, zgodbo o zbirki priročnikov za telebane.

Recept za uspešnice

Kako dobimo novo telebansko knjigo? Recept je preprost, a premišljen: odpravimo nelagodje in obup, ki ga ljudje občutimo, ko gre za neznane ali kompleksne teme. Telebani združujejo:

a) jasen in preprost pregled obravnavane teme
b) zabavno in sproščujočo bralno izkušnjo
c) k uporabi novega znanja usmerjeno branje.

Kompleksne teme napišemo v razumljivem jeziku. Dodamo še osebno noto, primere iz prakse, par stripovskih vložkov in- tada!- dobimo knjige za telebane.

Poslanstvo za telebane

Telebani tako niso le zbirka priročnikov za začetnike: poslanstvo vsake knjige je sistematično predstaviti znanje in izkušnje s posameznega področja, na poljudnoznanstven in strukturiran način, a vendar v jeziku in stilu, ki ga lahko uživajo tudi popolni začetniki.

Poznavalci posameznega področja pa lahko cenijo dobro strukturo in visoko kakovost vsebin, ter nemara dodajo kakšen element tudi v svoje teoretske temelje. Zagotovo pa lahko uživajo v študijah primerov, trikih in nasvetih ter sproščenemu tonu, ki bralca vabi, da ostane zvest nameri učiti se in se izpopolnjevati.

Telebani vedno nastajajo tam, kjer se dogaja nova, pa čeprav tiha revolucija. Včeraj računalništvo in multimedia, danes osebnostna rast in dobro počutje, jutri - ?

Znova in znova odkrivamo: nikoli nismo preveč brihtni, da ne bi vzeli v roke Telebanov!

Zgodba o uspehu: naprej in navzgor, novo in drugačno

Izkušnja knjig za telebane se širi na nova in nova področja. Danes so knjige za telebane na voljo za skorajda vsa področja in teme. Med naslovi so tudi Prenova hiše za telebane, Manga za telebane, eBay za telebane, Depresija za telebane in celo Alergije na hrano za telebane. Danes priročniki segajo tudi na področja, kot so kuhanje, vrtnarjenje, urejanje financ, vodenje podjetja, načrtovanje potovanj, vadba in pravilno prehranjevanje, premagovanje stresa in osebnostna rast.

Knjige za telebane so danes prevedene v več kot 30 jezikov.

Telebani storijo še več: od razlage teorije do akcije! Priročniki nas vedno usmerjajo k delovanju, in sicer na podlagi novo pridobljenega znanja in razumevanja.

Z več kot 1800 knjigami vodniki (od tega jih imamo v slovenščini dobrih 40) je morda že čas za Telebansko Univerzo! Poglejte po naši zbirki in si sestavite svoj urnik. ;)