Zaščitite pse pred nevarnostmi na ledu
28.1.2010

Z mrzlimi dnevi in temperaturami okrog ledišča se tudi običajni sprehodi in igranje na prostem lahko spremenijo v tveganje za zdravje naših psov. Posebej nevarni so zaledeneli ribniki ali jezera, kjer led ni dovolj debel, da bi zdržal pod težo psa.

Nesreče, pri katerih se psom udre na ledu in jih pogoltne ledena voda, so pozimi dokaj pogoste. Psi se pri tem lahko močno podhladijo ali celo utonejo, opozarjajo veterinarji. Ne smemo pa zapostavljati niti nevarnosti, v kateri se lahko znajdejo lastniki ali drugi mimoidoči, ki skušajo nesrečnim psom pomagati in s tem tvegajo lastno življenje. Najbolj varno je, če psom sploh ne pustimo na led, kar lahko preprečimo tako, da ga poleg zaledenelih voda vedno držimo na povodcu.

Kako ukrepati, če se psu vseeno udre na ledu? Nikar ne poskušajte reševati svojega psa, če se mu udre sredi zaledenele vode – v nevarnost lahko spravite tudi sebe. Raje čimprej pokličite na pomoč. Če je v vaši bližini veliko zaledenelih voda, imejte na sprehodih s seboj gumijast obroč, na katerega je privezana vrv. Če se psu udre, mu lahko vržete obroč, ki ga bo ujel z usti in mu tako rešite življenje. Poleg tega vedno poskrbite, da bo pes ustrezno oblečen in zaščiten pred močnim mrazom, posebej če mu tega ne zagotavlja njegov kožušček.

Povzeto po članku Jennifer White
Vir: Dogmagazine

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!