Kombinacija zdravil bolj uspešna pri manični depresiji
27.1.2010

Osebe z bipolarno motnjo naj bi imele manjše tveganje za ponovitev bolezni, če sočasno jemljejo litij in natrijev valproat, kot če jemljejo samo slednjega, pravijo raziskovalci z Univerze Oxford.

Natrijev valproat še posebej v Severni Ameriki vse pogosteje predpisujejo pri dolgoročnem zdravljenju bipolarne motnje, medtem ko se predpisovanje litija nekoliko opušča. Nova raziskava je pokazala, da je pri 330 posameznikih, ki so jemali tako litij kot natrijev valproat, v času dveh let trajanja raziskave prišlo do manj ponovitev, kot če bi jemali samo eno ali drugo zdravilo. Raziskava je potekala v 41 zdravstvenih centrih v ZDA, Veliki Britaniji, Italiji in Franciji.

Terapija z litijevim karbonatom je bila dolga leta standardna terapija pri zdravljenju bipolarne motnje, vendar morajo biti osebe, ki jo prejemajo, pod rednim medicinskim nadzorom zaradi merjenja količine litija v krvi. Ta ima namreč lahko tudi stranske učinke, ki jih nekateri ljudje slabo prenašajo. Kot alternativa litijevemu karbonatu so pričeli zdravniki predpisovati tudi antiepileptike in antipsihotike, kot je natrijev valproat, kot uspešni pa so se pokazali tudi nekateri pristopi zdravljenja brez zdravil.

Vir: Sciencedaily

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!