Ali mobilni telefoni varujejo spomin?!
25.1.2010

Radio valovi so ohranili spomin in celo pomagali izboljšati simptome Alzheimerjeve bolezni pri miših, je pokazala nedavna ameriška raziskava. Raziskovalci menijo, da bi lahko podobne učinke dosegli tudi pri ljudeh!

Raziskava je zanesla dvome v gnezdo trditev, da dolgoročna izpostavljenost sevanju mobilnih telefonov vodi v tumorje na možganih. Presenečeni raziskovalci s Floridskega Centra za raziskovanje Alzheimerjeve bolezni so med izvajanjem poskusov na miših ugotovili, da je izpostavljenost mobilnim telefonom, ki se je začela v času zgodnje odraslosti miši dejansko varovala mišji spomin.

Pri poskusu so 96 miši genetsko preoblikovali tako, da so pričele razvijati amiloid beta, peptid, ki je povezan z Alzheimerjevo boleznijo. Skupki amiloida beta oblikujejo t. i. amiloidne plake, ki jih najdemo pri bolnikih s to boleznijo. Te miši so pričele razvijati težave s spominom, medtem ko so se miši iz kontrolne skupine normalno razvijale. Tako pri miših z zametki Alzheimerjeve bolezni kot pri tistih brez nje so opazili izboljšanje možganskih sposobnosti, ko so jih izpostavili sevanju mobilnih telefonov. Pri miših z Alzheimerjevo boleznijo naj bi se njihov spomin celo izboljšal.

Raziskovalci domnevajo, da naj bi elektromagnetni valovi, ki jih oddajajo mobilni telefoni, uničevali možganske usedline amiloida beta. To bi lahko bila posledica tega, da sevanje poviša temperaturo možganov, zaradi česar naj bi le-ti izločili amiloidne plake.

Morda bi lahko do podobnih rezultatov prišli tudi pri ljudeh, čeprav se poskusi na glodalcih ne prenesejo vedno uspešno tudi v terapije za ljudi. Da bi bilo zdravljenje ali preprečevanje te krute bolezni učinkovito pri ljudeh, bodo potrebne še nadaljnje raziskave.

Vir: LiveScience

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!