Novi ženski kondomi
19.1.2010

Kondomi za ženske so prvič prišli na trg že v začetku 90-ih let. Po svetu so sicer doživeli bolj medel odmev in podjetja se niso mogla pohvaliti z visoko prodajo. Bolje jim je kazalo v Podsaharski Afriki in Aziji, kjer je tveganje za okužbo z virusom HIV veliko večje in bolj odmevno.

Sedaj naj bi ženske dočakale nove, boljše ženske kondome, ki so cenejši in prijaznejši za uporabo od predhodnih. Izdelani so iz nitrila, sintetične gume, ki je cenejša od izvirne, poliuretanske gume. Ženski kondom izgleda kot lubriciran cevast tok iz sintetične plastike, ki ga med spolnim odnosom ženska nosi v vagini. Varuje tako pred spolnimi boleznimi kot pred nezaželeno nosečnostjo. Ženska si ga vstavi pred odnosom, zasnovan pa je tako, da se z gibljivim notranjim obročkom usidra v predelčku za sramno kostjo, medtem ko odprti konec visi navzven. Uporabnik mora nato previdno voditi penis v ženski kondom in med odnosom paziti, da penis ves čas ostaja znotraj kondoma. Po uporabi uporabnik stisne in zavije kondom ter ga izvleče iz vagine. Namenjen je le enkratni uporabi.

Na žalost je pri rabi ženskih kondomov nekoliko več težav kot pri moških kondomih, zato nekateri ženskam priporočajo, da imajo pri roki še »plan B«, tj. jutranje tabletke za preprečevanje neželene nosečnosti. Toda zakaj naj bi ga kljub vsem težavam ženske vseeno uporabljale? Zaenkrat še vedno predstavlja edino žensko obliko zaščite tako pred zanositvijo kot pred spolnimi boleznimi, posebej pred herpesom in HPV, ki povzroča raka materničnega vratu.

Povzeto po članku Sharon A. Rachel
Vir: Sexualhealth

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!