So tudi kužki lahko depresivni?
21.1.2010

Skoraj 400 je veljalo, da psi zagotovo ne morejo doživljati duševnih stanj, kot jih doživljajo ljudje. Tako je že Descartes trdil, da doživljajo čustva in zavedne umske procese le ljudje, ne pa tudi živali. Dvesto let pozneje je Charles Darwin izzval njegove trditve in dejal, da imajo tudi živali podobne umske sposobnosti kot ljudje, čeprav so te po obsegu nekoliko bolj omejene. Verjel je tudi, da lahko živali doživljajo podobna čustva kot ljudje.

Še pred tremi desetletji je bilo skorajda neverjetno, da lahko psi doživljajo anksioznost – toda sedaj vemo, da so možgani psov v več pogledih podobni človeškim. Limbični sistem, ki vključuje glavna čustva, kot sta strah in jeza, obstaja tako pri ljudeh kot pri psih in deluje na podoben način. Tudi osnovna živčna kemija je pri psih in ljudeh zelo podobna.

Danes veterinarji dobro vedo, da imajo tudi živali čustva in da lahko trpijo za podobnimi čustvenimi težavami kot ljudje – tako za anksioznostjo kot tudi za depresijo, neracionalnimi strahovi, fobijami in izbruhi jeze, obsesivnimi in komuplzivnimi vedenji ter različnimi živčnimi in s stresom povezanimi težavami. V skladu s temi dognanji pa raste tudi vrsta različnih zdravil za domače ljubljenčke, ki velikim farmacevtskim podjetjem prinašajo lepe dobičke.

Najpogostejše psihološke težave pri psih lahko poenostavljeno razdelimo na dvoje: težave povezane s stresom in anksioznostjo ter težave, povezane z jezo in agresivnostjo.

Povzeto po članku Stanleya Corena
Vir: Moderndogmagazine

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!