Nepovezanost možganskih predelov pri otrocih z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD)
22.1.2010

Dve možganska predela se ne zmoreta ustrezno povezati pri otrocih z ADHD, ko ti poskušajo izvajati nalogo, ki meri pozornost, pravijo raziskovalci s Centra za um in možgane na Univerzi v Kaliforniji.

Prvič so uspeli dokazati, da pri otrocih z ADHD pride do nepovezanosti med dvema možganskima predeloma. Raziskovalci so pri otrocih merili električne ritme možganov, posebej alfa ritme. Otrokom z ADHD in otrokom brez te motnje so med merjenjem dali preproste naloge, ki so zahtevale pozornost. Pri otrocih brez ADHD so potrdili model odzivanja možganov, ko je zahtevana pozornost – signali iz frontalnega korteksa so opozorili druge dele možganov, kot je predel za vizualno procesiranje, naj bodo na nekaj pozorni. Pri tem se z napravami lahko zazna padec aktivnosti alfa valov v vizualnem predelu.

Pri otrocih z ADHD pa ni prišlo do takega padca aktivnosti alfa valov, kar kaže na nepovezanost med centrom možganov, ki alocira pozornost, ter predeli za vizualno procesiranje. Njihovi možgani se drugače pripravijo na prihajajoče dražljaje kot možgani otrok brez te motnje.

Vir: Sciencedaily

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje