Migrena in depresija si morda delita genetsko komponento
20.1.2010

Depresija in migrena imata morda enake korenine. Obe motnji naj bi pogojevale skupne genetske poti, pravijo nizozemski raziskovalci.

Raziskovalci Univerze v Leidnu so do zaključkov prišli s proučevanjem 2652 ljudi, potomcev 22 parov, ki so živeli v Rucphenu v letih 1850-1900. Genealoške informacije so pokazale, da so vsi udeleženci del razširjene družine, kar je raziskovalcem omogočilo izvedbo tovrstne genetske raziskave. 360 udeležencev raziskave je trpelo za migrenami, od teh je 151 trpelo za migrenami z avro, 977 udeležencev pa je trpelo za depresijo. 25 % ljudi z migrenami je hkrati trpelo tudi za depresijo.

Raziskovalci so ocenjevali relativen prispevek genetskih dejavnikov za obe motnji. Ugotovili so, da je bila za oba tipa migrene dednost ocenjena na 56 %, samo za migrene z avro pa na 96 %. To pomeni, da so migrene z avro lahko obetajoč vir za iskanje genov za migreno. Primerjava ocen dednosti za depresijo s tistimi za migreno in tistimi brez migrene je pokazala skupno genetsko komponento za obe motnji, posebej za migrene z avro. Razumevanje genetskih dejavnikov, ki prispevajo k obema motnjama, bi lahko vodilo k boljšim strategijam za njuno obvladovanje, ko se pojavita skupaj.

Vir: Sciencedaily

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!