Kanabis poškoduje možgane bolj, kot so sprva mislili
18.1.2010

Dnevna uporaba kanabisa ali marihuane pri najstnikih lahko sproži depresijo in anksioznost ter ima nepopravljive dolgoročne učinke na možgane. Najstniki, izpostavljeni kanabisu, imajo slabši prenos serotonina v možganih, kar vodi v razpoloženjske motnje ter povečan prenos adrenalina, kar vodi v večjo dolgoročno občutljivost za stres.

Raziskava, ki se je osredotočala na nevrobiološke mehanizme pri merjenju vpliva kanabisa na možgane pri najstnikih in mladih, je ena izmed prvih, ki je pokazala, da ima zloraba kanabisa resnejše posledice v dobi odraščanja kot v odraslosti. Izvedli so jo na Raziskovalnem inštitutu zdravstvenega centra na Univerzi McGill. Izsledke so objavili v publikaciji Neurobiology of Disease.

Več


Toda to niso edini slabi učinki kanabisa. Vsakodnevno kajenje marihuane pri mladih lahko pospeši doživljanje simptomov, ki vodijo v psihozo, so ugotovili v raziskavi Univerze Emory. Raziskovalci so proučevali podatke 109 hospitaliziranih bolnikov, ki so doživljali svojo prvo psihotično epizodo. Ugotovili so, da so bolniki, ki so v preteklosti vsakodnevno kadili marihuano, bolj zgodaj doživeli tako psihotične kot pred-psihotične simptome. Ugotovili so tudi, da je bilo pri ženskah večje tveganje za zgodnejši nastop psihoze ob vsakodnevnem kajenju marihuane kot pri moških.

Predhodne raziskave so že pokazale, da je kajenje marihuane močan dejavnik tveganja za razvoj shozifrenije, najbolj ekstremne oblike psihoze.

Vir: Sciencedaily

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!