Kako vedeti, kateri starostniki imajo večje tveganje za hudo depresijo?
15.1.2010

Starejši ljudje z blago izraženimi depresivnimi simptomi, ki menijo, da imajo slabo socialno podporo drugih ljudi ter so v preteklosti že trpeli za depresijo, imajo večje tveganje za hudo depresijo, dokazuje nova raziskava Medicinskega centra Univerze v Rochestru.

Novica je sicer vzpodbudna, saj omogoča lažje zgodnje prepoznavanje tveganja v skupini ljudi, ki ima še posebej visoko tveganje za razvoj depresije. Svoje moči bodo raziskovalci sedaj usmerili v iskanje preventivnih metod in ukrepov ter oblik zdravljenja, ki najbolj pomagajo preprečevati depresijo pri starejših.

V raziskavi, ki je trajala več let, so spremljali več kot 600 ljudi, starejših od 65 let, brez diagnosticirane depresije. Podatke so pridobivali s telefonskimi intervjuji ter letnimi medicinskimi pregledi. Približno 5 % sodelujočih starostnikov je v času trajanja raziskave zbolelo za hudo depresivno motnjo. Raziskovalci so ugotovili, da so glede na komplikacije depresije pri starejših, preventivni ukrepi še toliko bolj pomembni. Izsledke raziskave so objavili v decembrski izdaji Ameriškega časopisa za psihiatrijo (The American Journal of Psychiatry).

Vir: Sciencedaily

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!