Večina antidepresivov zgreši ključno snov, značilno za klinično depresijo
13.1.2010

V času depresije se v možganih bistveno poveča količina možganskega proteina, imenovanega monoamin oksidaza A (MAO-A), in vendar nanj običajno predpisani antidepresivi ne delujejo, kaže pomembna kanadska raziskava.

MAO-A predeluje številne možganske snovi, vključno s serotoninom, ki pomaga ohranjati zdravo razpoloženje. Visoka količina MAO-A pretirano zmanjša količino teh možganskih snovi. Raziskava je pomembna predvsem pri odkrivanju vzrokov, zakaj najpogosteje predpisani antidepresivi še vedno ne pomagajo zadostno približno 50 % ljudem v Severni Ameriki. Namesto da bi ustavili težavo MAO-A, ki uničuje različne možganske snovi, t. i. monoamine, večina antidepresivov zgolj povečuje količino serotonina.

V novi raziskavi so ugotovili, da so imeli povečano količino MAO-A tudi nekateri ljudje, ki so si popolnoma opomogli po epizodi klinične depresije. Ta se jim je ta v prihodnosti ponovila. Nekateri zgodnji antidepresivi, kot so zaviralci MAO (MAO inhibitors), so dejansko ciljali na MAO-A, vendar so bili zaradi nevarnega vzajemnega delovanja z določenimi tipi hrane večinoma umaknjeni, nove vrste antidepresivov pa se osredotočajo na druge snovi v možganih.

Vir: Sciencedaily

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!