Spolno aktivni moški so bolj zdravi
12.1.2010

Nižji krvni pritisk, boljši spanec – to so samo nekateri od pozitivnih učinkov spolnih aktivnosti, ki pomembno prispevajo k ohranjanju telesnih funkcij in dobrega počutja na splošno. Seks lahko kratkoročno izboljša razpoloženje, na dolgi rok pa skrbi za kardivaskularno zdravje in zmanjšuje tveganje za raka prostate.

Dodatni razlogi za aktivno spolno življenje so:

  • Ohranjanje moči: tudi moč penisa lahko utrdimo z vajo, in sicer z rednim doživljanjem erekcije. Moški, ki nimajo rednih spolnih odnosov, imajo večje tveganje za atrofijo penisa v starejših letih. Kot fizična aktivnost pa spolni odnosi tudi zmanjšujejo srčni utrip, pomagajo kuriti kalorije in proizvajati testosteron, ki krepi mišice in kosti.
  • Preprečevanje bolezni: več različnih raziskav je dokazalo, da imajo moški, ki redno ejakulirajo, več kot 30 % manj možnosti za razvoj raka prostate. Poleg tega lahko spolni odnosi več kot trikrat na teden pomembno zmanjšajo tveganje za infarkt in možgansko kap. Spolnost povezujejo tudi z boljšo odpornostjo, kar je še posebej pomembno v hladnejših dneh, ko so virusi na pohodu.
  • Zmanjševanje stresa: zdrava spolna funkcija dokazano zmanjšuje nivo stresa in povečuje količino endorfinov, ki povzročajo dobro počutje in nižajo anksioznost. Zaradi izločanja hormona oksitocina tik pred orgazmom smo ljudje bolj navezani na svojega spolnega partnerja, zato spolnost povečuje tudi občutek intimnosti in pripadnosti. Oksitocin in endorfini so povezani tudi z lajšanjem bolečin in dobrim spancem.

 

Vir: Thirdage

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!