Priče nadlegovanja imajo večje tveganje za duševne težave kot nasilneži ali žrtve
11.1.2010

Učenci, ki prisostvujejo verbalnemu ali fizičnemu nasilju nad vrstniki, lahko doživijo ravno tak ali celo večji stres kot žrtve nasilja. Nasilniki in priče nasilja imajo tudi večjo verjetnost za zlorabo drog in alkohola, namigujejo nove raziskave.

Da so otroci in mladostniki, ki so tako ali drugače izpostavljeni nasilju, bolj podvrženi duševnim motnjam, je bilo že večkrat dokazano. Angleški raziskovalci so tokrat pod drobnogled vzeli več kot 2000 učencev, starih med 12 in 16 let, na javnih šolah v Angliji. Učenci so izpolnjevali vprašalnik o nasilnem vedenju, kot so zmerjanje, brcanje, grožnje in klevetanje, ter pri vsakem označili, ali so ga kdaj izvajali, prejeli ali mu bili priče in kako pogosto se je to dogajalo. Kar 63 % vprašanih, med njimi več deklet kot fantov, je pritrdilo, da so bili priče nasilju nad vrstniki. 34 % jih je povedalo, da so bili žrtve, 20 % pa jih je priznalo, da so nasilje izvajali.

Nato so učenci odgovarjali še na vprašanja o duševnem zdravju in simptomih psiholoških težav, kot so anksioznost, depresija, sovražnost ali občutek manjvrednosti, ter o uporabi drog, alkohola in cigaret. Izkazalo se je, da so učenci, ki so bili priče nasilju, doživeli večji psihološki stres kot žrtve, čeprav so oboji enako pogosto doživljali tudi duševne težave.

Raziskovalci menijo, da je to morda posledica strahu, da bodo priče tudi same lahko kdaj postale žrtve nasilja. Predhodne raziskave so pokazale še, da se priče nasilju pogosto počutijo krive, ker niso pomagale žrtvam, kar še dodatno poveča njihovo duševno stisko.

Vir: Sciencedaily