Glasba in umetnost pomagata pri premagovanju depresije
23.12.2009

Norveška raziskava, ki je zajela skoraj 50.000 ljudi, je potrdila, da igranje inštrumenta, slikanje ali preprosto uživanje ob obisku gledališča ali koncerta pripomorejo k boljšemu počutju. Ljudje, ki so aktivni na tak način, se počutijo bolj zdravi in so manj depresivni od ljudi, ki tega ne počnejo.

Povezava med kulturnim udejstvovanjem in dojemanjem lastnega zdravja velja tako za moške kot za ženske, pravi profesor Jostein Holmen z norveške Univerze za znanost in tehnologijo. Vendar pa za moške bolj kot za ženske velja, da sodelovanje pri kulturnih dejavnostih dejansko zmanjšuje verjetnost depresije. Povezava med kulturnim udejstvovanjem in boljšim zdravjem velja pri ljudeh različnega socialno-ekonomskega statusa. Holmen je pripomnil, da kulturno udejstvovanje sicer pomaga pri preprečevanju depresije, vendar pa ne kaže enakega blagodejnega učinka na anksioznost.

Nemogoče je torej reči, da kulturno udejstvovanje zdravi ljudi, kljub temu pa lahko igra pomembno vlogo pri preprečevanju slabega počutja.

Vir: Sciencedaily

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!