Depresivne ženske lahko shujšajo enako uspešno kot ženske brez depresije
18.12.2009

Ženske s hudo depresijo so imele enake uspehe pri hujšanju kot ženske brez depresije, pravi raziskava, objavljena v Behavioral Medicine. Raziskovalci so s tem dokazali, da testni programi za hujšanje ne bi smeli izključevati ljudi z depresijo.

Raziskava je zajela 190 žensk, izmed katerih jih je 65 trpelo za hudo depresijo. Te ženske niso iskale zdravljenja, temveč so se le vpisale na enoletni vedenjski program hujšanja, ki se je odvijal na 26 skupinskih srečanjih. Z raziskavo so želeli preveriti namigovanja neke predhodne raziskave, da depresija poslabša izid vedenjskih programov hujšanja, zaradi česar so poskusni programi običajno izključevali osebe s hudo depresivno motnjo.

Pričakovali so, da bodo ženske z depresijo izgubile manj teže, se manjkrat udeležile srečanj, pojedle več kalorij in se manj gibale kot ženske brez depresije. A presenečeni raziskovalci so ugotovili, da med ženskami sploh ni bilo večjih razlik. Ženske so ne glede na depresijo v povprečju izgubile podobno količino teže. Dejavnik, ki je najbolj vplival na uspešnost hujšanja, je bila prisotnost na srečanjih. Tiste ženske, ki so prišle na vsaj 12 srečanj, so izgubile več teže kot tiste, ki so jih obiskale manj, ne glede na to, ali so imele depresijo ali ne. Depresija ni vplivala niti na redno obiskovanje srečanj.

Ena izmed raziskovalk, dr. Evette J. Ludman, že vrsto let proučuje povezavo med depresijo in prekomerno težo. Je tudi soavtorica številnih priročnikov za samopomoč na tem področju.

Vir: Sciencedaily

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!