Ženska spolna disfunkcija: mit ali bolezen?
17.12.2009

Kljub temu, da je minilo že desetletje, odkar je na trgu mogoče dobiti zdravilo za zdravljenje spolne disfunkcije pri moških, podobnega zdravila za ženske še vedno ni na spregled. Medtem ko farmacevtska podjetja tekmujejo, katero bo prvo proizvedlo žensko verzijo male modre tabletke, ženskam preostane iskanje psihološke pomoči za t. i. hipoaktivno motnjo spolnega poželenja ali HSDD – hypoactive sexual desire disorder, za katero naj bi trpela vsaka deseta ženska.

HSDD je definirana kot motnja, pri kateri ženska doživlja mučno pomanjkanje spolnega poželenja, ne da bi pri tem trpela zaradi kakšne druge bolezni. Spodbudne rezultate iskanja zdravila zanjo je na Evropski konferenci za spolno medicino nedavno predstavilo neko nemško farmacevtsko podjetje. Zdravilo naj bi se imenovalo flibanserin in so ga sprva razvijali kot antidepresiv, a se je kot takšno izkazalo za neučinkovito.

Nekateri psihologi ob tem trdijo, da naj bi šlo pri HSDD za izmišljeno stanje, ustvarjeno prav z namenom velikih zaslužkov farmacevtskih podjetij. Poskus zdravljenja nizkega libida z majhno tabletko zapostavlja dejstvo, da je spolno poželenje žensk pogosto odvisno tudi od vsakdanjega stresa in medosebnih odnosov. K temu je potrebno dodati še splošno kulturno ozračje, ki po eni strani promovira sram in nevednost o ženski seksualnosti, po drugi pa umetno napihuje njihova pričakovanja glede spolnosti. V večini primerov naj bi rešitev za to težavo vključevala terapijo brez zdravil, tehnike, ki povezujejo um in telo ter sodelovanje njihovih partnerjev.

Povzeto po članku Catherine Elton.
Vir: time.com

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!