Negotovi mladostniki doživljajo več bolečine
15.12.2009

Kanadski raziskovalci so ugotovili, da negotovi najstniki doživljajo bolj intenzivno bolečino v obliki pogostih glavobolov, bolečin v trebuhu in sklepih kot njihovi vrstniki z večjim občutkom varnosti.

Pri negotovih najstnikih obstaja tudi večje tveganje za depresijo, pravita dr. Isabelle Tremblay z Univerze v Montrealu in dr. Michael Sullivan, profesor psihologije na Univerzi McGill. Predhodne raziskave naj bi pokazale, da izkušnje bolečine vplivajo na občutek varnosti pri odraslih, vendar do sedaj še ni pojasnjeno, zakaj je negotovost glede osebnih odnosov povezana z bolečino.

Raziskovalca sta ugotovila, da najstniki z negotovimi osebnimi odnosi glasneje potožijo, kadar jih nekaj boli. Nagnjeni so k  temu, da povečujejo resnost svoje bolečine, kar pa vodi v še bolj intenzivno bolečino in več depresivnih simptomov. V raziskavo sta vključila 382 srednješolcev, ki so izpolnjevali vprašalnike o pogostosti in intenzivnosti svoje čustvene in fizične bolečine. Raziskava je bila objavljena v Journal of Pain.

Vir: Psycport.com

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!