Praznične nevarnosti za male živali
14.12.2009

Veterinarji svarijo pred praznicnimi nevarnostmi za male zivali, ki navidezno nedolžne ležijo po okrašenih domovih in vrtovih. Lastniki ljubljenčkov se morajo prepričati, da so njihovi praznični domovi varni tudi za njihove štirinožne prijatelje.

V času praznikov se namreč vsako leto pripeti veliko nesreč in zastrupitev zaradi prazničnega okrasja in sestavin, s katerimi ljudje pečejo praznične jedi ali zavijajo darila. Posebno nevarne naj bi bile rozine, ki lahko pri psih, če jih ti veliko pojedo, povzročijo odpoved ledvic. Varno je treba pospraviti tudi antifriz, ki se pogosto uporablja v mrzlih zimskih dneh, in se izogibati plastelinu podobnim snovem, s katerimi se pritrdijo božične voščilnice ali okraske po stanovanju.

Med nevarne snovi, ki jih ljubljenčki ne smejo zaužiti, sodita tudi sladki koren (Likviricija), čokolada in sladkarije, ki si jih podarjamo za Miklavža in ob božiču. Nič manj nevarni pa niso niti električni kabli, s katerimi se napajajo okrasne lučke na jelki ali na vrtu. Nikar ne puščajte naokrog trakov in pentelj, s katerimi zavijate darila.

Med prazniki moramo torej posebej paziti, da po stanovanju ne puščamo reči, s katerimi se lahko naši ljubljenčki zastrupijo, zadavijo ali drugače poškodujejo. To vključuje:


-    čokolado, rozine, sladkarije, določene vrste oreškov, grozdje, avokado,
-    določene rastline, kot so lilije in narcise, ter gnojila za rastline,
-    čistilna sredstva, lubrikanti, antifriz in človeška zdravila,
-    lepilne snovi, voščene sveče in otroške voščenke,
-    vžigalice in premog ali oglje,
-    silicijev gel, ki ga vsebujejo pakirani predmeti,
-    stiropor ali polistirenska pena (najdemo jo pri pakiranih elektronskih napravah).

Povzeto po članku Jennifer White
Vir: Dogmagazine

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!