Osamljenost se širi preko socialnih mrež
11.12.2009

Raziskovalci so zaznali nenavaden vzorec okužbe z osamljenostjo v socialnih mrežah. Osamljeni ljudje se pogosto pomaknejo na rob svoje družbe. Tam imajo manj prijateljev, vendar zaradi osamljenosti počasi izgubijo še tiste vezi, ki so jim ostale. Svoje občutke lahko nato prenesejo nanje in širijo krog osamljenosti po robu družbe.

Nova raziskava o socialnih mrežah, ki jo bo ta mesec objavil Časopis za osebnost in socialno psihologijo (Journal of Personality and Social Psychology), pravi, da se osamljenost v družbi lahko prenaša podobno kot prehlad. Ko oseba postane osamljena, se umakne na rob svoje socialne mreže in svojim redkim preostalim prijateljem toži o občutkih osamljenosti. Sčasoma se tudi ti pričnejo počutiti osamljeni, kar pripelje do t. i. učinka »paranja robov naše socialne tkanine«.

Osamljenost je pogosto povezana z duševnimi in drugimi boleznimi. Prav zato jo je pomembno zgodaj prepoznati in ljudem pomagati, da se ponovno povežejo s svojo socialno mrežo, preden zdrsnejo na njen rob. Raziskovalci poudarjajo, da so že predhodne študije pokazale, da je osamljenost ljudi povezana s številom njihovih poznanstev in prijateljstev. Ugotovili so, da se osamljenost v skupinah prenaša kot nadležen virus.

Raziskavo, v katero je bilo vključenih 5124 ljudi, so izvedli raziskovalci s Harvarda, Univerze v Chicagu ter Univerze v San Diegu v Kaliforniji. Med drugim so ugotovili še, da so ženske pogosteje od moških poročale o tem, da »so se nalezle osamljenosti od drugih«, ter da so občutki osamljenosti bolj povezani s spremembami v prijateljskih kot v družinskih odnosih.

Vir: medicalnewstoday


Zbirka za telebane - zbirka za znanje!