Smrtnost pri depresiji je enaka kot pri kajenju
9.12.2009

Norveški in Britanski raziskovalci so ugotovili, da depresija predstavlja enako tveganje za smrt kot kajenje.

Primerjali so raziskavo, ki je beležila podatke 60.000 ljudi, ter obsežno bazo podatkov o smrtnosti. Rezultati so jih presenetili. V štirih letih po raziskavi je bilo tveganje za smrt podobno povečano tako pri kadilcih kot pri ljudeh, ki so trpeli za depresijo.

Presenetljive ugotovitve nakazujejo, da preprosto še ne vemo dovolj o tem, kako lahko depresija vpliva na tveganje za prezgodnjo smrt.

Še ena od zanimivih ugotovitev te raziskave pa je, da je pri pacientih, ki trpijo tako za depresijo kot za anksioznostjo, tveganje za smrt dejansko pomanjšano v primerjavi s tistimi, ki trpijo samo za depresijo. Raziskovalci menijo, da nekaj anksioznosti najbrž pozitivno vpliva na naše zdravje. Ob tem pa so omenili tudi, da ljudje z nizko stopnjo anksioznosti manj pogosto poiščejo pomoč za svoje fizične bolezni ali pa preprosto več tvegajo. Ljudje z anksioznostjo pogosteje poiščejo ustrezno pomoč, ko jo potrebujejo, kot ljudje, ki trpijo samo za depresijo.

Eden izmed raziskovalcev, psihiater Robert Stewart, je omenil, da ga zagotovo ne bi presenetilo, če bi tudi zdravniki manj zavzeto preiskovali fizične simptome pri ljudeh z depresijo, saj pogosto mislijo, da je depresija razlog za slabo počutje. Pri ljudeh z anksioznostjo pa naročajo dodatne preiskave zato, ker menijo, da jih bo to pomirilo.

Raziskovalci poudarjajo, da bi morali tako osebni zdravniki  kot specialisti veliko več pozornosti nameniti fizičnemu zdravju ljudi z duševnimi težavami. Posebej natančno bi morali spremljati dejavnike tveganja za razvoj resnih fizičnih bolezni, kot so krvni pritisk, holesterol, kajenje, pomanjkanje gibanja ter slabe prehranske navade.

Vir: Sciencedaily

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!