Ljubljenčki kot darilo? Dobro premislite
8.12.2009

Ljubljenčki, ki jih poklonimo kot darilo, so lahko pravi recept za katastrofo, svarijo v Britanski dobrodelni veterinarski službi PDSA (People`s Dispensary for Sick Animals).

Pogosto se namreč zgodi, da presenečeni novopečeni lastniki živalico zanemarjajo ter nejevoljno preštevajo denar, ki ga morajo zaradi slabo izbranega darila zapraviti. Vsi bi se namreč morali še kako zavedati pregovora, da je pes prijatelj za vse življenje, ne samo za božič ali rojstni dan. Kljub temu se v prazničnem času poveča prodaja hišnih ljubljenčkov – posledice slabe izbire pa pogosto vidijo veterinarji in prostovoljci v zavetiščih za živali.

Nakup kateregakoli hišnega ljubljenčka je resna obveza. Ljubljenčki lahko popestrijo naš ali tuj dom in življenje, pa vendar lahko napačne izbire pri tem veliko stanejo živali in njihove lastnike, tako finančno kot čustveno.

Veterinarji s PDSA so v letih izkušenj prepoznali najpogostejše razloge, zakaj ljudje kupujejo ljubljenčke kot božično darilo:

  • »Mami, jaz hočem kužka!« Starši pogosto popustijo milim prošnjam svojih otrok, vendar se nato soočijo z lastno odgovornostjo za novega ljubljenčka.
  •  »Otroka bom naučil odgovornosti.« Upoštevati je potrebno, da otroci zelo hitro izgubijo zanimanje za nove igrače. Uganite, kdo nato čisti hrčkovo kletko in pobira zajčje bobke?
  • »Da bo delal dedku družbo.« Dedek si morda ne želi take družbe. Ali ste ga vprašali za mnenje? Pri takem nakupu je potrebno upoštevati tudi povprečno življenjsko dobo ljubljenčka. Mačke in psi živijo lahko tudi 15 let ali več.
  • »Kako je luštkan!« Kužki in mucke hitro zrastejo in nekateri s tem izgubijo svojo ljubkost. Ne pozabite, da so ljubljenčki živa bitja, ne modni dodatki. Obstajajo tudi takrat, ko greste na večdnevni dopust v tujino.
  • »Za zajčka ni treba veliko skrbeti.« Napaka! Več kot 80 % hišnih zajcev živi v kletkah, ki so zanje veliko premajhne. V naravi živijo na teritoriju, ki se lahko razprostira v velikosti 30 teniških igrišč. Veliko ljudi ne ve, kakšna je pravilna prehrana za zajce, poleg tega so le-ti pogosto prisiljeni živeti sami v kletki, ko bi v resnici potrebovali družbo drugega zajca.
  • »Pes je za zaščito.« Psi, ki so izbrani samo z namenom zaščite, so lahko nevarni sebi in drugim. Psov prav tako ne smemo izbirati samo na podlagi priljubljene pasme – ali mu lahko zagotovimo ustrezno nego, če bi trpel za dednimi boleznimi? Ga lahko dovolj sprehajamo ter mu nudimo zadostne količine hrane?
  • »Že imamo mucko, prilegla bi se ji družba.« Preden se odločite za še eno mačko, dobro premislite. Mačke se pogosto rade držijo po svoje in so lahko zaradi novega ljubljenčka izpostavljene stresu.

 

Nikar ne kupujte ljubljenčkov za praznično darilo, če se o tem predhodno pozorno ne posvetujete z bodočim lastnikom in razmislite o vseh vidikih skrbi za novo živalico.

Povzeto po članku Jennifer White.
Vir: dogmagazine

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!