Strah pred anksioznostjo lahko vodi v depresijo
7.12.2009

Strah pred anksioznostjo lahko poveča tveganje za depresijo pri ljudeh, ki so tudi sicer bolj zaskrbljeni, pravijo raziskovalci s Penn Statea.

Občutljivost za anksioznost ali strah pred strahom pomeni, da se ljudje bojijo svoje anksioznosti zaradi misli, da se bo nekaj groznega zgodilo, če postanejo anksiozni.

Raziskovalci so v raziskavi statistično obdelali odgovore 94 udeležencev, 74 žensk in 22 moških, s povprečno starostjo 19 let. Vsi udeleženci so bili prekomerno ali zmerno zaskrbljeni posamezniki, kar so izmerili s pomočjo diagnostičnih vprašalnikov za splošno zaskrbljenost in generalizirano anksioznost.

Rezultati so pokazali, da je občutljivost za anksioznost pri bolj zaskrbljenih udeležencih zelo očitno napovedala tudi simptome depresije. To je posebej veljalo za tiste, ki so se bali izgube nadzora nad razmišljanjem, ter tega, da bi lahko drugi ljudje opazili njihove simptome. Pri ljudeh, ki so se bali kadriovaskularnih in respiratornih simptomov, niso dokazali povezave s simptomi depresije. Izsledke te raziskave je objavil Časopis za anksiozne motnje (Journal of Anxiety Disorders).

Povezavo med občutljivostjo za anksioznost in depresijo je potrdilo več raziskav, zato bo v prihodnosti občutljivost za anksioznost lahko postala predmet pozornosti zdravnikov. Trenutne terapije za depresijo se namreč osredotočajo samo na simptome depresije in ne na simptome občutljivosti za anksioznost, čeprav bi ljudem razumevanje lastnega dojemanja občutkov anksioznosti pomagalo tudi pri premagovanju depresije.

Vir: Sciencedaily

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!