Veliko žensk uživa v spolnosti tudi v zrelih letih
4.12.2009

Ženske so v starejših letih v povprečju manj spolno aktivne od mlajših žensk, a nove raziskave kažejo, da veliko žensk ohranja spolno poželenje tudi v starosti 60 let in več. Raziskave potrjujejo, da na spolno življenje žensk veliko bolj kakor leta vplivata njihovo duševno in fizično zdravje.

Dr. Alison J. Huang z Univerze v Californiji je dejala, da je več kot 40 % žensk, starih med 45 in 80 let, ki so jih v raziskavi spraševali o njihovem spolnem življenju, poročalo o »zmerni do zelo visoki« želji po spolnosti v zadnjih treh mesecih. 60 % vseh vprašanih žensk je poročalo o spolni aktivnosti v zadnjih treh mesecih. Pri ženskah, starejših od 65 let, jih je 28 % poročalo o vsaj zmerni želji po spolnosti, skoraj 37 % pa jih je poročalo o spolni aktivnosti v zadnjih treh mesecih.

Pri poročenih ženskah ali tistih, ki so živele s partnerjem, se je kar za trikrat povečala verjetnost za spolne aktivnosti vsaj enkrat na teden. Prav tako so se verjetnosti za spolnost povečale, tem bolje so se ženske odrezale pri preizkusih o duševnem in fizičnem zdravju.

Izsledke raziskave, ki pometa s splošnim prepričanjem, da ženska spolna aktivnost z leti popolnoma zbledi, je objavil časopis Ameriškega geriatričnega združenja (Journal of the American Geriatrics Society).

Vir: Reuters Health 

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!