Okrevanje s štirinožnimi ljubljenčki = manj analgetikov
3.12.2009

Odrasle osebe, ki ob uporabi terapije z ljubljenčki okrevajo od operacij popolne zamenjave sklepov, potrebujejo kar 50 % manj protibolečinskih zdravil kot osebe, ki okrevajo brez podpore štirinožnih prijateljev.

Izsledki nedavne raziskave strokovnjakov z Univerze v Loyoli nakazujejo, da ima uporaba terapije, pri kateri pacient okreva ob pomoči štirinožnih ljubljenčkov, zelo pozitivne učinke na čustveno, psihosocialno in fizično počutje. Raziskava samo še potrjuje potrebo po bolj razširjeni uporabi tovrstnih terapij, ki lahko marsikomu bistveno olajšajo okrevanje po težkih operativnih posegih.

Psi, ki so vključeni v takšne vrste terapijo, so posebej izurjeni in navajeni na družbo ljudi. Običajno prestanejo vsaj pol leta do 9 mesecev intenzivnega treninga, da lahko postanejo psi asistenti. Pacientom lahko pomagajo pri fizičnih nalogah, hkrati pa jim nudijo nenadomestljivo čustveno in socialno podporo. Navajeni so odziva na 40 različnih ukazov, s pomočjo katerih povečajo neodvisnost, motivirajo, tolažijo ali pomagajo pri rehabilitaciji ljudi s posebnimi potrebami ali pacientov z različnimi fizičnimi težavami, kot so multipla skleroza ali poškodbe hrbtenice.

Vir: ScienceDaily

 

Zbirka za telebane - zbirka za znanje!