Ko se naš kuža stara
30.11.2009

Staranje psov morda ni vedno vidno navzven, posebej če so psi zdravi in še vedno aktivni. Toda z leti se obrabijo njihovi notranji organi, ki v starosti ne delujejo več tako učinkovito kot nekoč. Pomembno je, da letom naših ljubljenčkov prilagodimo njihovo prehrano, gibanje in pozorno opazujemo njihovo vedenje, saj prav v vedenju lahko zaznamo prve spremembe v njegovem telesu, še preden postanejo opazne navzven.

Pozorni moramo biti predvsem na:

  •  spremembe apetita,
  •  zmanjšano želja po gibanju,
  • splošno malodušnost in slabo razpoloženje.

 

Bolj kot so bili aktivni v mladosti, dlje časa lahko ohranijo svojo vitalnost v starosti. Toda ne pozabite, da vam vaš kuža ne more povedati, da ne želi prehoditi še dodatnih dveh kilometrov. Želi vam le ustreči in biti z vami, ne glede na lastno počutje. Kljub temu, da ga mišice še vedno ubogajo, njegovi notranji organi morda ne delujejo več tako kot nekoč.

Če opazite spremenjeno vedenje in upočasnitev pri svojem psu, prilagodite temu količino gibanja – naj raje hodi nekoliko manj kot včasih. Za tek izberite mehkejšo podlago namesto asfalta. Mišičnoskeletni sistem pri starejših psih običajno pokaže artritične spremembe, ki nastopijo zaradi sprememb v sklepih, zmanjšanega hrustanca in gostejše sinovialne tekočine med sklepi. Tudi vnetja pogosto povzročijo še večje draženje in šepanje. Artiritis povzroča tudi atrofijo mišic, saj se zaradi bolečih sklepov pes ne bo želel več gibati kot prej. Mlahave mišice tako kar obvisijo ob kosteh, kar se najbolj pozna na hrbtenici, prsnem delu in zadnjih nogah. Pri starejših psih je, podobno kot pri ljudeh, pogost t. i. nevnetni osteoartritis, progresivna bolezen, ki v začetni fazi skorajda nima opaznih simptomov.

Pri starejših psih se pogosto pojavljajo tudi displazija kolkov, poškodbe pogačice, zatrdeli sklepi, prekomerna teža in seveda mehanične poškodbe, ki jih psi tekom življenja dobijo pri padcih in skokih.

Povzeto po članku Jennifer White. Vir: Dogmagazine


Zbirka za telebane - zbirka za znanje!