Mediteranska dieta proti depresiji
27.11.2009

Mediteranska dieta, ki vsebuje veliko rib, zelenjave, sadja, oreščkov in polnozrnatih izdelkov, naj bi vplivala na boljše razpoloženje pri ljudeh.

Španski strokovnjaki z Univerze v Navarri ter Univerze Las Palmas de Grand Canaria so ugotovili, da so ljudje, ki se prehranjujejo z jedmi, značilnimi za mediteransko dieto, manj nagnjeni k depresiji. Razlogi za to so še nejasni, vendar raziskovalci menijo, da naj bi sestavine mediteranske diete izboljšale delovanje krvnih telesc, preprečevale vnetja in popravljale celične poškodbe, ki jih povzroča kisik. Vsi ti dejavniki pa lahko zmanjšujejo verjetnost za razvoj depresije.

Raziskava, ki so jo objavili v reviji Archives of General Psychiatry journal, samo še potrjuje številne druge študije o pozitivnih vplivih mediteranske diete na zdravje, vključno z zmanjšanim tveganjem za srčne bolezni, diabetes, astmo in raka. Za mediteransko dieto so značilni visok odstotek zaužitih mononasičenih in nasičenih maščobnih kislin, zmerno uživanje alkohola in mlečnih izdelkov, malo zaužitega mesa in visok odstotek zaužite zelenjave, sadja, oreščkov, žitaric in rib.

Osebe, ki so uživale tako prehrano, so imele za več kot 30 odstotkov manjše tveganje za razvoj depresije od tistih oseb, zajetih v raziskavo, ki so se prehranjevale drugače.

Vir: Reuters