S proučevanjem raka pri psih do odkrivanja novih zdravil za raka pri ljudeh
25.11.2009

Skupina strokovnjakov z Nacionalnega inštituta za proučevanje raka v Bethsedi, ZDA, je dognala, da lahko proučevanje raka pri psih pomaga tudi pri diagnosticiranju raka pri ljudeh.

Vsako leto naj bi samo v ZDA milijon psov zbolelo za rakom. Zdravijo ga podobno kot pri ljudeh, z operacijo, obsevanjem in kemoterapijo. Proučevanje novih terapij, ki jih preizkušajo pri zdravljenju raka pri psih, bi lahko prineslo tudi pomembna odkritja za zdravljenje raka pri ljudeh, saj so tumorji pri psih biološko in klinično podobni tumorjem pri ljudeh. Preizkušanje novih metod za zdravljenje raka pri psih je v veliki meri odvisno od odločitev njihovih lastnikov, pri čemer pomembno vlogo ingrajo tudi nižje cene tovrstnih poskusnih zdravljenj. Veliko lastnikov psov pa motivira tudi priložnost, da lahko na tak način prispevajo k napredku na področju zdravljenja raka pri ljudeh in pri psih.

Raziskave s primerjavo raka pri psih in ljudeh sodijo v polje t. i. komparativne onkologije, ki še zdaleč ni nov koncept. Znanstveniki ta pristop razvijajo že več kot 30 let.

Vir: ScienceDaily