Službene skrbi so za zdravje še slabše od nezaposlenosti
24.11.2009

Negotovosti glede službe lahko načnejo vaše zdravje, pravijo raziskovalci z Univerze v Michiganu, ki so v dveh dolgoročnih študijah raziskovali vplive (ne)zaposlenosti na zdravje ljudi. Že zaskrbljenost, da bi lahko izgubili službo, lahko vodi v poslabšanje zdravja in depresijo. Raziskave so pokazale, da je učinek take zaskrbljenosti še slabši, kot če bi službo dejansko izgubili.

Kronična negotovost glede službe se je po vplivu na zdravje izkazala še slabše od kajenja ali visokega krvnega pritiska. Razlog za tako negativen vpliv je nenehen stres, ki lahko vodi v poslabšano zdravje in krajše življenje. Nenehna negotovost glede prihodnosti in nezmožnost, da bi karkoli spremenili, razen če dejansko izgubimo službo, sta v kombinaciji s pomanjkanjem institucionalne podpore pri teh težavah lahko zelo stresna.

Občutek negotovosti glede službe se v zadnjih letih stopnjuje, predvsem zaradi radikalnih sprememb na trgu dela, ki slabo vplivajo tudi na vezi med delodajalci in zaposlenimi. Negotovost glede zaposlitve seveda ni nobena novost, vendar se število ljudi, ki so zaradi tega pod stresom, zaradi globalne recesije vsak dan povečuje.

Povzeto po članku Roberta Roya Britta. Vir: LiveScience.com