Ženske in seks: ljubezen, užitek ali dolžnost?
23.11.2009

Zakaj si ženske želijo seksa? Zaradi ljubezni, privlačnosti, osamljenosti, dolgčasa ...? Kaj menite vi?

Ta tema je tako navdahnila psihologa Davida Bussa in Cindy Meston s Teksaške Univerze v Austinu, da sta ji posvetila kar celo knjigo. V svojih raziskavah sta ugotovila, da je veliko intervjuvanih žensk seksalo preprosto zato, ker so si želele novo izkušnjo. Pa ne samo iz tega razloga – tudi zaradi ljubezni, užitka, občutka dolžnosti, radovednosti, zdravljenja menstrualnih krčev in glavobola, egotripa, da bi vzbudile ljubosumje partnerja in še in še! Ženske pa še zdaleč ne izbirajo arbitrarno; njihov izbor moških bi lahko razložili celo s pomočjo evolucije.
 
Raziskovalca sta bila nadvse presenečena nad tem, kako dramatično in raznoliko lahko seksualna izkušnja vpliva na občutke in samopodobo žensk. Na nekatere je seks vplival izrazito negativno, v drugih pa je vzbudil občutke prave evforije in poskočnosti. Veliko žensk je seksalo samo zato, ker so si želele nove izkušnje, avanture, želele so si preizkušati različne moške. Raziskovalca trdita, da na žensko poželenje vpliva več dejavnikov kot na moško poželenje. Dejavniki, ki napravijo moškega privlačnega, so osebnost, smisel za humor, samozavest in status – vsi ti dejavniki so za moške veliko manj pomembni pri izbiri ženske.

Raziskave kažejo, da je povezava med dejanskim fizičnim vzburjenjem (merjenim v vagini)  in vzburjenjem, ki ga ženske opisujejo, veliko slabše zaznavna kot pri moških, pri katerih o stopnji vzburjenosti priča nabreklost penisa. Prav zato tudi zdravila za zdravljenje erektilne disfunkcije, kot je Viagra, pri ženskah ne delujejo enako dobro. To je smiselno tudi z evolucijskega vidika. Ženske so morale biti veliko bolj selektivne pri izbiri spolnega partnerja, saj so želele potomcem zagotoviti boljšo prihodnost. Napačen izbor jih je namreč veliko stal: nosečnost in porod, nato pa še preskrbo potomcev.

V številnih različnih raziskavah so ženske dosledno izražale preference do moških s simetričnim telesom, znakom dobre fizične pripravljenosti in statusa. Simetrične moške so lahko zaznale celo z vohom, ki se jim je zdel njihov vonj bolj privlačen od vonja nesimetričnih moških. Pa vendar ni vse v simetriji – samo poglejmo nesimetrične moške, ki so pri ženskah zelo priljubljeni! Ženske ocenjujejo moške po zelo različnih atributih. Mednje sodi tudi sposobnost čustvovanja. To lahko ocenijo že med poljubljanjem. Le slabih 15 % žensk bi pristalo na seks brez poljubljanja, medtem ko bi tako priložnost z veseljem pograbilo kar 53 % moških.

Povzeto po članku Elizabeth Landau. Vir: CNN