Nova tehnologija omogoča diagnosticiranje depresije že v eni uri
21.10.2009

Inženir biomedicine in raziskovalec Univerze Monash v Avstraliji, Brian Lithgow, je izumil inovativno diagnostično tehniko, s katero je mogoče zelo hitro zaznati duševne ali nevrološke motnje in bolezni.

Lithgow je razvil elektrovestibulografijo, ki bi ji lahko s preprostimi besedami rekli tudi »EKG našega uma«. S to tehniko je mogoče meriti vzorce električne aktivnosti v možganskem sistemu za ravnotežje (vestibularnem sistemu) in tako zaznati vzorce odzivov, značilnih za depresijo, shizofrenijo in druge motnje centralnega živčnega sistema. Vestibularni sistem je tesno povezan s primitivnimi področji možganov, ki uravnavajo čustva in vedenje. Svoje odkritje je skupaj z raziskovalci s področja psihiatrije preizkušal na prostovoljcih in odkril značilne vzorce odzivanja ali t. i. »biomarkerje«. Ti so se pri prostovoljcih z boleznimi centralnega živčnega sistema razlikovali od vzorcev prostovoljcev brez teh bolezni. Še več – razlikovali so se tudi glede na različne bolezni.

Novo odkritje bi lahko predstavljalo enega od najbolj preprostih, najhitrejših in najcenejših postopkov za odkrivanje bolezni centralnega živčnega sistema, zaradi katerih vsaj enkrat v življenju trpi eden od štirih ljudi na svetu.

Nova metoda obeta izjemen napredek na področju diagnosticiranja duševnih motenj. Trenutno diagnosticiranje bolezni centralnega živčnega sistema poteka predvsem s pomočjo kvalitativnih metod, torej z vprašanji in intervjuji, ki zahtevajo veliko časa. Včasih traja celo nekaj let, preden osebam postavijo točno diagnozo.

Vir: ScienceDaily